Kącik kulinarny

INFORMACJE DLA RODZICÓW O ZDROWYM ODŻYWIANIU PONIŻEJ

Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym           

 

Jak kształtować prawidłowe nawyki prozdrowotne dzieci?  poniżej

                                 Poradnik dla rodziców

 

    „Owoce w szkole”
 

           Od kilku lat nasza Szkoła bierze udział w programie  „Owoce w szkole” wdrażanym przez Agencję Rynku Rolnego. Program „Owoce w szkole” skierowany jest do uczniów klas I – III szkół podstawowych oraz dzieci z oddziału przedszkolnego. Celem programu „Owoce w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

    „Szklanka mleka”

           Wszyscy uczniowie naszej Szkoły objęci są także programem „Szklanka Mleka”, którego celem jest promowanie zdrowego odżywiania poprzez zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i przetworów mlecznych oraz kształtowanie trwałego nawyku konsumpcji produktów mlecznych.

 

  

Sałatka z rzodkiewek

Składniki:

- 2 pęczki rzodkiewek

- 2 kiwi

- mała puszka kukurydzy - 20 dag

- pojemnik jogurtu naturalnego - 15 dag

- 3 łyżki soku z pomarańczy

- 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego

Sposób wykonania:

  1. Jogurt połączyć z sokiem z pomarańczy, miodem i odstawić.
  2. Rzodkiewki oczyścić z liści, opłukać, pokroić w plasterki.
  3. Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
  4. Kukurydzę odsączyć.
  5. Rzodkiewki, kiwi i kukurydzę przełożyć do miski, polać sosem jogurtowym, wymieszać.

 

                     Sałatka – SZOPSKA

Składniki:

- 75 dag świeżych ogórków

- 50 dag pomidorów

- 4 strąki czerwonej papryki

- biała cebula

- 2 łyżki oleju słonecznikowego

- 30 dag sera solan

- 5 dag czarnych oliwek

- pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, posmarować olejem, opiec w gorącym piekarniku, obrać ze skórki i pokroić w paski.
  2. Pomidory sparzyć i po usunięciu skórki oraz przelaniu zimną wodą pokroić w kostkę.
  3. Obrane ogórki pokroić w drobną kostkę, a cebulę w plasterki.
  4. Ser  zetrzeć na tarce.
  5. Na półmisku ułożyć warstwę pomidorów, a na nich kopiasto ogórki. We wgłębienia włożyć paski papryki.
  6. Całość obłożyć plasterkami cebuli i posypać serem. Udekorować posiekaną natką i oliwkami.

 Smacznego !

                                                               Aurelia Staniszewska

                           

          Koktajl truskawkowy

Składniki:

- 1jogurt naturalny

- parę truskawek

- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Umyć truskawki, osuszyć.  
  2. Do blendera włożyć owoce, dodać cukier, jogurt i miksować na wysokich obrotach.

                Placki owsiane

Składniki:

- 60 g płatków owsianych

- 2 jajka

- 2 białka z jajek

- szczypta soli i cukru

- olej do pieczenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  2. Smażymy na oleju na złotobrązowy kolor.
  3. Placki smakują z owocami, śmietaną lub same bez dodatków.

Smacznego!

Zofia Rybka

       

     Ryżowe ciasteczka

Składniki:

200g kleiku ryżowego

250 g margaryny

3 jajka

0,5 szklanki cukru pudru

6 łyżek kokosu

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Marmolada lub konfitura

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki włożyć do miski, margarynę zetrzeć na tarce i dodać całe jajka – z tego wyrobić ciasto.
  2. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy w środku kulki wgniecenie.
  3. Układamy na brytfannie i pieczemy w temperaturze 180ºC na złoty kolor.
  4. Po upieczeniu we wgłębienie ciastek nakładamy marmoladę lub konfiturę, dla ozdoby posypujemy kokosem

                                                                                                                                                   Maria Bokowa

                 Surówka z marchwi i jabłka

Składniki:                                                 

- 2 marchewki

- 1 jabłko

- Sok z połowy cytryny

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Obrane marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłko także zetrzeć na grubych oczkach.
  2. Skropić sokiem z cytryny.
  3. Wymieszać z jogurtem naturalnym.

 

                                                                                              Magdalena Staniszewska

Dane kontaktowe
Szkoła Podstawowa
im. Tadeusza Kościuszki
w Zawadce

Zawadka 18
34-650 Tymbark

tel./fax. 018 332 50 36